Schrijf je in voor
onze nieuwsbrief!

5 redenen waarom antivirussoftware alleen niet genoeg bescherming biedt

document
Artikel
3 min.
5 redenen waarom antivirussoftware alleen niet genoeg bescherming biedt

De tijd dat je goed beschermd was met antivirussoftware is allang verleden tijd. Veel antivirusprogramma’s maken je computer alleen maar trager en bieden nauwelijks tot geen bescherming tegen geavanceerde en steeds veranderende cyberaanvallen. In deze blog geven we je 5 redenen waarom je niet alleen op antivirussoftware moet vertrouwen.

 

1. Gratis antivirussoftware 

Waarom zou je ervoor betalen, als je het ook gratis kunt krijgen? Nou daar is in dit geval een goede reden voor. Gratis antivirussoftware beschikt namelijk over een kleine database, die ook steeds moet worden bijgewerkt. Zodra een nieuw virus rondgaat zal deze nog niet in de database zitten en duurt het dus even voordat de gratis software dit virus kent en bescherming biedt. Helaas is de schade dan vaak al aangericht.

 

2. Discipline 

Als iets nieuw is lukt het vaak heel goed om iets te blijven doen. Dat geldt ook voor antivirussoftware. De update en alerts hou je in het begin heel goed bij, maar na verloop van tijd stel je de updates weleens uit of negeer je een alert omdat je net even wat anders aan het doen bent. Niet handig dus, want zo is je antivirussoftware niet up-to-date en kan een virus toch zijn gang gaan.

 

3. Multidisciplinaire aanpak 

Cybercriminelen maken allang niet meer alleen gebruik van virussen. Ze hebben inmiddels ontdekt dat een SMS, Whatsapp-bericht of linkje in een e-mail veel vaker en sneller het gewenste effect heeft. Daarom heb je aan antivirussoftware niet genoeg en zul je dus ook moeten kijken naar een oplossing die ook bescherming biedt tegen verschillende dreigingen.

 

4. Antivirussoftware kijkt niet naar nep websites of e-mails 

Antivirusprogramma’s bieden alleen bescherming tegen virussen die op je computer binnenkomen. Ze zien dus niet of je een gekloonde website bezoekt of dat iemand het e-mailadres van een bekende zakelijke relatie heeft gehackt en je vraagt om een betaling te doen.

 

5. Antivirussoftware dat zelf corrupt is 

Cybercriminelen zijn slim! Het kan best gebeuren dat je op een nep website nieuwe antivirussoftware of een update denkt te downloaden, maar in feite malware of een virus binnenhaalt. Als je antivirussoftware gebruikt, moet je dus altijd een tweede cybersecuritytool gebruiken om er zeker van te zijn dat de antivirussoftware echt is en echt werkt!

Hoe kunnen wij je helpen?